Hvad er lagerstyring

Hvad er lagerstyring?

lagerstyring

 

En grundlæggende opgave for de fleste virksomheder er, at sælge varer. Måden hvorpå de fleste virksomheder håndterer dette, er via et lager. For at have et optimalt flow i forholdet mellem købte og solgte varer, er man nødt til at have en lagerstyring.

Som oftest betyder dette, at alle indkøbte varer registreres i et lagersystem. Når en vare så sælges til en kunde, så trækkes varen ud af lagerdatabasen igen. På den måde kan det spottes, hvornår en vare sandsynligvis skal genbestilles, så det undgås at varen bliver udsolgt.

Så har den ansvarlige hele tiden et overblik over hvordan lagerbeholdningen ser ud. Tidligere foregik denne proces ved manuel indtastning, men i dag vælger mange virksomheder at have software der automatisk håndterer dette. Således mindskes risikoen for fejl over hele linjen.

En god lagerstyring giver også indkøberen et billede af, hvilke varer der sælger godt, og modsat hvilke varer der muligvis ikke skal genbestilles i et ligeså stort antal. På markedet i dag er der en del forskellig software til at håndtere dette. En af de vigtigste elementer må dog være, at have et system som giver brugeren et overblik over lageret, og hele tiden sørger for, at være opdateret med alle varenumre.

Hvorfor benytte lagerstyring?

I de fleste tilfælde vil vi anbefale virksomheder, at benytte sig af lagerstyring. I behøver nødvendigvis derfor ikke, at have en stor virksomhed, for at kunne få gavn af en god lagersoftware. Jo større en virksomheds omsætning og lagerbeholdning er, jo større er behovet for lagerstyring. Det kan også være relevant for virksomheder, som har salg af produkter som en sideindkomst.

Sammen med lagersoftwaren kan en stregkodelæser være et smart redskab, at benytte til at tjekke varer ind og ud af lageret. Med en stregkodelæser med scanner, mindsker man dermed indtastningsfejl, som kan føre til rod regnskaberne.

Det er dog værd at vurdere hvor mange varenumre man har, før man får lagerstyring. Hvis man kun producerer en vare, når man får en ordre, er det typisk ikke nødvendigt at få indkøbt lagersoftware.

En god tommelfingerregel er dog, at man vil kunne få gavn af et lagersystem når processen begynder at føles uoverskuelig. Det kan fx også være, at I har mange varenumre som minder om hinanden, som en pakkemedarbejder nemt kan tage fejl af. Særligt hvis I har mange og hyppige leverancer.

For de fleste er tid lig med penge. Har jeres medarbejdere besvær med uoverskuelige processer som følge af en slap lagerstyring, så har det negative konsekvenser for jeres likviditet.

lagerstyring

Er et lagersystem nødvendigt for jeres virksomhed?

I de fleste tilfælde vil vi anbefale virksomheder, at benytte sig af lagerstyring. I behøver nødvendigvis derfor ikke, at have en stor virksomhed, for at kunne få gavn af en god lagersoftware. Jo større en virksomheds omsætning og lagerbeholdning er, jo større er behovet for lagerstyring. Det kan også være relevant for virksomheder, som har salg af produkter som en sideindkomst. Eksempelvis har mange frisører salg af styling- og hårprodukter, sideløbende med, at de klipper folks hår.

Sammen med lagersoftwaren kan en stregkodelæser være et smart redskab, at benytte til at tjekke varer ind og ud af lageret. Med en stregkodelæser med scanner, mindsker man dermed indtastningsfejl, som kan føre til rod regnskaberne.

Det er dog værd at vurdere hvor mange varenumre man har, før man får lagerstyring. Hvis man kun producerer en vare, når man får en ordre, er det typisk ikke nødvendigt at få indkøbt lagersoftware.

En god tommelfingerregel er dog, at man vil kunne få gavn af et lagersystem når processen begynder at føles uoverskuelig. Det kan fx også være, at I har mange varenumre som minder om hinanden, som en pakkemedarbejder nemt kan tage fejl af. Særligt hvis I har mange og hyppige leverancer.

For de fleste er tid lig med penge. Bøvler jeres medarbejdere med uoverskuelige processer som følge af en slap lagerstyring, så har det negative konsekvenser for jeres likviditet.

Lagerstyring i tidligere tider

I gamle dage styrede man sit lager i en bog ved hjælp af pen og papir. Alle forhold og elementer på lageret blev på den måde manuelt optalt og indskrevet.  Senere fik man mulighed for at indtaste sin virksomheds lagerdata i et Excel regneark. På daværende tidspunkt var dette en nem og revolutionerende metode, men i dag kan det virke forældet og omkostningsfuldt.

Vi er hos Warehouze klare tilhængere af automatiserede og digitale lagersystemer. Derfor udviklede vi i sin tid vores eget værktøj, som I kan læse mere om her. her.

Nyttige funktioner i et lagersystem

Her vil vi redegøre for de egenskaber som er mest brugbare og almindelige i lagerstyringssoftware:

– Hvilke varer der på lager og i hvilket antal

– Antallet af en given vare, når det er tid til, at genbestille fra leverandøren

– Hvilke vare som sælger dårligere end forventet

– Hvilke vare som var en fejlinvestering og skal udfases

En smart feature kan være, at jeres leverandører har adgang til jeres lagerbeholdning, og dermed automatisk selv kan levere de varer som I har aftalt, når det er tid til det. Har I flere efterspurgte varenumre, kan det være værd at oplyse, hvor mange der er på lager, så kunden kan få bestilt inden, at varen bliver udsolgt.

I dag tilbyder de fleste webshops track og trace, så forbrugeren kan følge sin pakke frem til, at den når sin destination. Det kan de fleste lagerstyringssystemer i dag understøtte.

lagerstyring

Hvis I har fået blod på tanden og selv ønsker at komme i gang med et moderne og brugervenligt og simpelt lagerstyringsprogram, så kan I læse mere om vores produkt her.  Warehouze er et smart og fleksibelt værktøj, som kan tilpasses de fleste apps og økonomisystemer. I kan også booke en gratis deo, eller kontakte vores medarbejdere for at komme i gang. Warehouze er et alternativ til e-conomic.

 

Start din gratis prøve i dag

Prøv Warehouze i 14 dage