Lager styring – hvordan?

lager styring

Hvad skal lager styring software kunne?

lager styring

Når man som virksomhed indkøber, producerer og derefter sælger varer – så er et lager styring system et must for at have en god struktur og overblik. Hvis man som virksomhed er i tvivl om nødvendigheden for dette, så overvej hvor mange administrative timer der hver uge afsættes, for at styre lageret. I det fleste tilfælde kan det godt betale sig, at investere og indkøre en software til dette formål.

I denne artikel vil vi gennemgå de vigtigste funktioner et godt lager styrings program. Derudover vil vi berette om, hvordan I som virksomhed generelt håndterer det, at føre lager. Denne artikel er også en fortsættelse til “Hvad er lager styring?” Som I kan finde her.

Lager styring og indkøb

Forestil jer, at jeres leverandører automatisk altid fik en genbestilling og blev underrettet, når en given vare var ved at blive udsolgt. Så jeres kunder undgår, at besøge jeres butik eller hjemmeside forgæves, ved en udsolgt vare. Ved sådan en skuffelse, er potentielle kunder tilbøjelige til at finde varen et andet sted.

Det er derfor en selvsagt omstændighed, at lager og indkøb hænger sammen. Har I styr på jeres lagerbeholdning, så ved I hvor meget der skal købes ind. Hvis I har fået implementeret nogle gode processer hertil, så undgår I, at bruge unødvendig tid på denne del af jeres forretning.

Modsat kan I undgå, at stå tilbage med for mange slags varer, som I ikke kan få solgt. En brugervenlig og nem lagerstyring kan derved afhjælpe, at jeres indkøber træffer forkerte beslutninger og vurderinger af, hvor stort et antal I skal have på hvert varenummer. På den måde kan I forhindre, at ende med at have for mange varer, som kan være svære at afhænde. Disse varer går ofte under betegnelsen ”døde varer”.

Modsat hvis I har varenumre som sælger godt, så kan disse automatisk genbestilles, når lagerbeholdningen er lav. Så kan jeres kunder altid stole på, at I har jeres varer på lager. Generelt set er det en betydelig faktor for kunders oplevelse i mødet med jeres webshop. Specifikt mener vi, at jeres lager styrings software skal kunne:

– Vurdere en vares omsætningshastighed

– Give en estimering på, hvor lang tid en lagerbeholdning rækker

– Advare mod kritisk lave lagerbeholdninger

Hvis man som virksom har mange forskellige produkter og varenumre, kan dette være en stor hjælp. Dertil kan en indkøber få tilsendt data på produkternes salgsstatistik, så vedkommende kan vurdere om virksomheden fortsat skal sælge det pågældende produkt.

Et godt eksempel på dette, er i tøj- og modeindustrien; da det er en type butik som ofte jævnligt udskifter sit sortiment af varer i løbet af et år. Det er en industri som er præget af trends og tendenser, og hvad der i øjeblikket er ”in” og dermed typisk sælger godt. Modeindustrien producerer en del kollektioner om året, så det skal man være forberedt på. Det betyder sæsonbaserede varer og udsving i forbrugsmønstrer. Det kan som dermed være svært at forudsige, hvordan man som indkøber skal agere.

Hvad der kan være en bestseller i foråret, kan folk have mistet interessen for igen om efteråret. Derfor er særdeles relevant som indkøber, hele tiden at have styr på sin lagerbeholdning, som vurderingsgrundlag for, hvor mange eksemplarer af et varenummer man skal genbestille. Så undgår man at have varer i et stort antal, som man ikke kan få solgt.

En klog indkøbsstrategi kan sikre, at en butik eller webshop har lave og konkurrencedygtige priser som gør, at I vælges over jeres konkurrenter. Det betyder, at nye indkøbsordrer sammenlignes og synkroniseres med det eksisterende antal af det pågældende varenummer. At salgshistorikken giver et statistisk billede af, hvor stort et antal der skal genbestilles.

Dertil har mange leverandører også en nedre grænse for størrelsen på en minimumsordre. Modsat kan man ofte heller ikke bestille varenumre i et uendeligt antal. Derfor mener vi, at en lager styrings software skal kende leverandørernes minimum- og maksimum ordre.

Konkret mener vi, at et stærkt lagerstyringssystem i forhold til indkøb skal kunne vise:

– Lagerstatussen, hvor mange af hvert varenummer kan man sælge

– Hvad er kostprisen på det enkelte vare, og hvad er fortjenesten

– Et nemt og overskueligt overblik over indkøbsordrer

– Gnidningsfri og hurtig varemodtagelse

– Automatisk genbestilling af varenumre hos leverandører

– Vide leverandørers minimum og maksimums ordreantal

lager styring

Logistik og lagerstyring

En central feature som et lager styrings program giver, er overblikket over jeres lagerbeholdning. Her bør man have overskuelige tabeller med brugervenlige filtreringsmuligheder. Det kan være visninger med en bestemt varegruppe. Samtidig bør varenummerets placering på lageret fremstå. Så en lagermedarbejder nemt kan finde lagernummeret, fx ”række 4”, ”reol 1” og ”hylde 5”. På den måde kan udgående ordre nemt blive ekspederet, pakket og sendt ud til kunden.

Ved at kende varenumrenes placering, kan man bedre optimere et lagers indretning, ved at udnytte pladsen bedst muligt. For det bedste resultat bør man også rådføre sig med medarbejderne på lageret også. Herved skaber man de bedst mulige pakkeruter for dem, og generelt sikrer et godt flow på lageret. I det hele taget er det en god idé, at tage sin lagermedarbejdere med på råd. De har den bedste hands on erfaring i virksomheden, og deres input kan bruges til forbedringer i det benyttede lagerstyringssoftware. Herunder når der skal udvikles nye funktioner.

Hvis I som virksomhed har en stor omsætning og varenumre, kan I have behov for flere lagerlokationer. Det skal jeres lagerstyringssoftware gerne kunne understøtte, ved at antallet på det pågældende varenummer synkroniseres.

Når man modtager en leverance af varer er det essentielt, at stemmer overens med indkøbsorden. Skulle der være afvigelser herfra, skal det registreres og disse informationer skal leverandøren have. Hvis man fx har en virksomhed som forhandler fødevarer, er det vigtigt at have styr på varernes holdbarhedsdato og tilstand. En forudsætning for en god restaurant, café og take-away er friske fødevarer – så hvis der ikke er styr på leverancer og lagerbeholdning, så er det praktisk talt umuligt at drive denne type virksomhed. Fordærvede madvarer er både dårlige for helbredet, klimaet og pengepungen.

Warehouze til pluk og pak

Hvis I har en drop shippings virksomhed som har et lager, med pluk og pak – så er Warehouzes software stadig en god idé for jer. De fleste veldrevne webshop har et overskuligt og struktureret lager.

Som navnet antyder, så er pluk og pak en proces, hvor man hurtigt kan ”plukke” varen på lageret, pakke ordren og sende den ud til kunden. Det er en konkurrencemæssig fordel, da mange forbrugere forventer en hurtig levering, som afhænger af et effektivt lagerarbejde.

 

Start din gratis prøve i dag

Prøv Warehouze i 14 dage